Khoria

KOREA / AS ONE

Adatok:

Cím: As One (Egyként, angol cím) / Korea (eredeti cím)
Hangul: 코리아 (Khoria)
Rendezte: Moon Hyun-Sung
Forgatókönyvet írta: Yoo Young-AKwon Sung-Whee
Producer(ek): Lee Soo-Nam, Kim Ji-Hoon, Lee Han-Seung, Byul Jong-Eun
Kiadták: 2012, május 3.
Vetítési idő: 127 perc
Típus: Sport, dráma, Észak-Korea, igaz történet alapján!
Forgalmazó: CJ Entertainment
Nyelv: koreai
Ország: Dél-Korea

Szinopszis:

Ez a történet megtörtént események alapján íródott. A film az 1990-es évekbe kalauzol el minket, ahol Hyun Jung Hwa pár hetét követjük nyomon. Hyun Jung Hwa egy sikeres asztaliteniszező, Világbajnokságokon vesz részt nemzetének, Dél-Koreának a színeiben, ám nagy riválisa és ellensége a kínai sportolónő minden igyekezete ellenére legyőzi, még az Ázsiai Játékokon is. Ezen az 1990-es Ázsiai Játékokon szembekerül az észak-koreai Li Bun Hee-vel, akinek szintén a győzelem a fontos. A végeredmény Pekingben a következő: első helyezet – Kína, második – Dél-Korea, harmadik – Észak-Korea.

Ám a történet csak itt kezdődik! Hyun Jung Hwának hat hónappal később újabb esélye van legyőzni a kínaiakat, ugyanis megtartják az 1991-es WTTC-t (Asztalitenisz Világbajnokság – World Table Tennis Championship) Japánban, így most akár győztesként is kikerülhet a küzdelmükből. De az Észak-Dél csúcstalálkozón úgy döntenek, hogy ebben az évben Egyesített Csapatot alakítanak a koreaiak a pingpong csapatukból, hogy így legyőzhessék a kínaiakat (ezzel egyidőben a labdarúgó csapatuk is egyesített lett). Így a két riválisnak, Li Bun Hee-nek és Hyun Jung Hwának együtt kell a közös ellenség legyőzésére sietniük, miközben kialakul közöttük egyfajta barátság és bajtársiasság is.

A főszereplők mellett még nagy szerepet kap Yeon Jung (Dél-Korea), aki ábrándozó alkat, és a szerelembeesés sem áll messze tőle; Soon Bok (Észak-Korea), akinek ez az élete első bajnoksága, így nagyon izgul; Doo Man (Dél-Korea), aki bármilyen helyzetben képes viccelődni; Kyung Sub (Észak-Korea), aki kitart elvei mellett, és nem tűri, ha sértegetnek másokat, és a hírekkel ellentétben egyáltalán nem házas…

Szereplőgárda:

Érdekességek:

 • Amikor a rendező előállt az 1991-es történtek megfilmesítésének ötletével, Hyun Jung Hwa csak annyit kérdezett: “Miért nem jutott ez az eszébe már előbb?”
 • Az észak-korea dialektus elsajátítására a színészek intenzív nyelvórákon vettek részt.
 • Bae Doo Nának pyongjangi, Han Ye Ri-nek hamgyongi akcentust kellett megtanulniuk a szerepükre.
 • A pingpongozást maguk a színészek csinálták, így szintén intenzív órákat kellett venni Hyun Jung Hwától (aki jelenleg a Dél-Korea Asztalitenisz Egyesületének az igazgatónője) Bae Doo Nának és Ha Ji Wonnak is.
 • Ha Ji Won most játszott életében először pingpongot, és még a 7-es Szektor (Sector 7) forgatása miatti csuklósérülése ellenére is keményen edzett.
 • Bae Doo Nának különösen nehéz dolga volt, ugyanis az általa alkotott személy (Li Bun Hee) balkezesen játszott, így egy teljesen más játéktípust kellett áttanulmányoznia, s közben nem is találkozhatott az észak-koreai sportolóval.
 • A hitelesség kedvéért jelenlegi élsportolókat kértek fel vendégszerepekre, így eshetett meg, hogy a francia és a magyar szereplők a jelenlegi versenyzőink.
 • A valóságban 1991-ben Hyun Jung Hwa nem az apjától kapott gyűrűt adta oda Li Bun Hee-nek, hanem egy olyat, amibe belevésték mindkettőjük nevét. Jung Hwa azt kérte Bun Hee-től, hogy sohase felejtse el.
 • Mindkét színésznőnek nehéz volt megszokni, hogy férfi főszereplő nélkül játszanak egy szerepet, de mivel ez a bajtársiasságról, a barátságról és nem pedig a romantikáról szól, megértették…
 • Az eredeti dolgokkal ellentétben a filmben sajnos nem húzták fel a magyar zászlót…

Az eredeti 1991-es WTTC-s verseny Korea és Kína között:
ITT MEGTEKINTHETŐ!

Deng Yaping VS Li Bun Hee az 1991-es WTTC-n:
ITT MEGTEKINTHETŐ!

Ha Ji Won és Hyun Jung Hwa a film premierjén:
ITT MEGTEKINTETŐ!

Így készült: Khoria:
ITT MEGTEKINTHETŐ!

Előzetes (angol felirattal!):

  • Fordította: Nevala
  • Időzítést javította: Nevala
  • Felirat elkészült: 2013. 02. 09.
  • Javítás: 2013. 08. 31
  • Felirat letöltése: MediaFire

14 thoughts on “Khoria

 1. minrin19 szerint:

  Itt is köszönöm Nevala, most tudok ide is írni, ez nem mindig
  sikerül! Nagyon érdekes történet, egy kicsit hasonlít a King2-höz,
  abban is Ha Ji Won játszik és ott az olimpiára készül É- és D-Korea
  együtt, hogy győzhessenek!

  • Szívesen nagyon! :) Örülök, hogy sikerült ide is írnod! Nekem is nagyon tetszett a történet, Ha Ji Won pedig szerintem fantasztikus színésznő! Sok sorozatban a sport a fontos, ha már Észak-, és Dél-Korea közötti ellentétről szól a film. [Pl. a Korean Peninsula vagy az általad említett King 2Hearts is.]

 2. zetkin szerint:

  Szia Nevala,

  köszönöm szépen a film fordítását. Nagyon jó kis film volt. Ma sem tudom felfogni, hogyan képesek valakik egyetlen vonal meghúzásával elválasztani egymástól, rokonokat, barátokat, ismerősöket. És azt sem tudom megérteni, hogy a politikai hitvallások hogyan képesek ennyire elvakítani embereket, bár meg kell mondjam az utóbbi pár évben egyre többször szembesülök vele a hazai választások ideje alatt is. Nagyon sajnálom a koreaiakat, akik kénytelenek megosztott országban élni ilyen hosszú ideje.
  Mivel még nem olvastam utána, így sajnos nem tudom, hogy vajon van-e igénye a két országrészben élő embereknek a közös, osztatlan ország visszaállítására. Amióta szét vannak választva, az emberi életben nézve számít csak hosszú időnek, a történelem szerint, ez csak egy pillanat.
  Döbbenetes volt látni, ahogyan a hatalom kiszolgálói irányították az emberek életét, tetteit.
  Nem tudom vajon akkor volt-e ennek a versenynek bármiféle vízhangja a két országrész polgárai között.
  Szóval, nagyon kemény élet ez.
  Nagyon klassz volt a sok információd. Egész más szemmel néztem a filmet, most, hogy tudom, a színészek maguk ping-pongoztak.
  Nagy teljesítmény ez is részükről.
  Nem hiányoltam a főszereplők szerelmi szálait, mert ezért bőven kárpótolt maga a történet.
  Még egyszer köszi!

  • Nevala szerint:

   Szia Zetkin! :)

   Először is nagyon szívesen fordítottam, és örülök, hogy tetszett a film. Sajnos az “egy vonallal elválasztás”-os dolog nem példátlan a történelmünkben, Németországban is valami hasonló volt, csak ugye a berlini fal ledöntésével ez megszűnt. Sajnos Koreában még mindig fent áll ez a bizonyos 38. szélességi vonal és a körülötte lévő demilitarizált övezet, ami elválasztja egymástól a két különböző nézetű országot és az egyetlen nemzetet kettészakítja. Van igény mind két oldalról, bár inkább, úgy tudom, hogy az egyszerű emberek akarják az újraegyesítést. A két ország vezetősége semmikép – jelenleg. Ugyanis Dél-Koreának nagy hátránya származna belőle, ha fel kéne karolnia az északi szomszédját, mivel teljesen más szinten vannak fejlettségben. Észak vezére és tanácsadói pedig keményen amerika és japánellenesek, miközben Dél mostanság elég nagy barátságot ápol velük – ők már csak a politikai nézeteik miatt sem mennének bele egy szövetségre (netán egyesítésbe) a fegyverszünet helyett… Nehéz téma ez, de szerintem az átlag polgárok sokkal jobban örülnének annak, hogy ha egyesített ország lenne. A sportban legalábbis nyugodtan indíthatnának közös csapatot, mivel mind a két Korea kiemelkedő a sportokban, együtt még ütősebbek lennének – és mint láthattuk, nem lenne példátlan az egyesített csapat.
   Elég nagy visszhangja volt akkoriban, például Hyun Jung Hwa a maga módján Korea hősének számított, Li Bun Hee-vel együtt. A foci sikereikről nem tudok sokat, de pingpongban kevés nemzetnek sikerült megszorongatnia a nagy Kínát, de Koreának sikerült. :) [Egyébként a húszas-harmincas években Magyarország volt a pingpong nagyhatalom. Legyünk rá büszkék. :D]
   Én annak örülök, hogy ennyi infót találtam a filmről, bár még érdekelne több is, de azért ezeknek is nagyon örülök… Például nem semmi, hogy nyelvleckéket vettek a színészek, hogy élethű legyen az északi tájszólásuk… :) Meg ugye a pingpongozás is elég nehéz lehetett, pláne Ji Won-nak, aki most fogott először életébe ütőt a kezébe, és még nem épült fel teljesen az előző filmje óta…
   Mégegyszer szívesen! :D

 3. minrin19 szerint:

  Kedves Nevala!
  Tegnap éjjel nem tudtam aludni, vagyis negyed 3-kor felébredtem,
  csak forgolódtam, ezért elkezdtem nézni ezt a filmet azzal a szándékkal, hogy elalszom rajta, mert ha fekve nézek filmet eddig elaludtam. Ez nem jött össze, mert olyan izgalmas volt, hogy végig
  néztem, utána viszont mehettem dolgozni! (Ez annyira nem esett jól!)
  Nagyon tetszett a film! (Az utolsó negyedórát könnyek között néztem!)
  Olyan jó volt látni, ahogy a szegény fagyos, kemény Északiak milyen érzelem dús egymást segítő fiatalokká váltak a végére!
  A Déliek szeretete, közvetlensége milyen csodálatos egységgé
  kovácsolta őket, ebben élen járt Jung Hwa, aki nem törődött bele,
  hogy büntetésből az Északi csapat nem vehet részt a döntőn!
  Olyan megható volt, amikor az esőben térdre ereszkedve könyörgött, hogy engedjék meg most az egyszer, hogy együtt versenyezhessen a 2 Korea, mire a többiek is mellé térdeltek!
  Az Északiak edzője, nem félve a büntetéstől szintén bátran szembeszállt az őket felügyelőkkel, akik szintén meghatódtak ilyen szeretet és összefogás láttán!!!

  A közemberek biztos nagyon szeretnék az egyesítést, de ez nem
  valószínű, hogy megvalósul, hiszen már teljesen más a kultúrájuk,
  a szokásaik ,stb. Az Északiak diktatórikus vezetősége hatalom-és
  presztízs féltés miatt sem akarja, nemcsak a Déliek Amerika-Japán barátkozása miatt.
  Nem az a legnagyobb probléma, hogy különálló országok, hanem
  ellenségei egymásnak!
  A film után elhatároztam, hogy folytatom a King 2-t, mert félretettem
  más sorozatok kedvéért, de most ismét kedvet éreztem nézésére,
  főleg, mert abban is Ha Ji Won a főszereplő!!!

  Még egyszer köszönöm Nevala, hogy tolmácsolásodban nézhettem
  ezt a csodálatos filmet!

  • Drága Min Rin!
   Nagyon szívesen, és egyszerre örülök és bocsánatot kérek. Remélem nem volt baj a munkával, egy átvirrasztott éjszaka mellett nem lehetett könnyű dolgod aznap! :) De örülök, hogy ennyire tetszett a film, tényleg nem az a fajta “jó lesz majd elaludni rajta” film, engem hetedszeri megnézésre sem tudott untatni, pedig ezt nem sok film éri el nálam.
   Nekem az általad kiemelteken kívül még kettő igen emlékezetes dolog ragadt a fejemben. Az egyik például az északiak, amikor külön lettek választva, és a déliek mentek megvívni az elődöntőt – az összes tévé bekapcsolva, mindenki feszülten figyelte a délieket, és még az őrök is fegyelmezetten szurkoltak Koreának! :D Ez aranyos és megható jelenet volt egyben. A másik, amit még kiemelnék, az az aranyos szerelem félig kibontakozása, és eléggé szomorú dolog, hogy bizony a mai napig nem találkozhattak ők ketten (sem).

   Azt nem mondanám, hogy külön kultúrájuk van, mindössze Észak le van maradva 60 évvel – mialatt Dél igencsak más irányba terelődött. Még mindig sokat jelent a közel 2000 év közös múlt – végülis, Mo. és Erdély vagy a Felvidék között sincs sok különbség (csak ugye, ott már más nyelvet beszélnek…)
   Szerintem azért ellenségek főleg, mert Dél Amerika és Japán-barát, akik Észak “főellenségei”, de Észak sem olyan már, mint 50 évvel ezelőtt volt – lassan talán felkészülnek arra is, hogy (egyesítést még semmiképp nem remélnék) de szövetséget kötni egymás között Déllel, a fegyverszünet helyett. Én legalábbis reménykedem, hogy ez a közeljövőben (10-20 év) megtörténik.

   Folytasd nyugodtan a King 2 Hearts-et, én egy hete daráltam le, Ji Won miatt kezdtem bele, de végül szinte az összes szereplő a kedvencem lett! Remek sorozat volt, kár hogy az utolsó három részben olyat tettek a forgatókönyvírók, amit még nem bocsátottam meg nekik…

   Még egyszer szívesen! :)

   • minrin19 szerint:

    Kedves Nevala!

    Dehogy haragszom amiért olyan filmet fordítottál, amin nem
    tudtam elaludni, hiába is akartam!!!
    A munka is jól ment, igaz, hogy este már 9-kor aludtam, de
    megérte a virrasztás, emlékezetes marad számomra ez a film,
    akárcsak a Joint Security Area , Lee Young Ae főszereplésével!

    Különböző kultúrán azt értem, hogy teljesen más az államforma,stb. Egy teljes generáció nőtt fel már ebben a rendszerben, egyre kevesebben vannak, akik képviselik a közös
    Koreát, bár akkor pedig Japán megszállás alatt voltak, a Japán “törvényeket” kényszerítették rájuk 40 évig!

    É-Korea mostani politikája igen csak még jobban fokozza a háborús veszélyeket! Ebben a környezetben “csoda” lenne az
    egyesítés!

    Nekem is tetszett, hogy az Északiak mennyire szurkoltak “csapattársaiknak”!
    Ha a fiatalokra lenne bízva, akkor már rég egységes Korea lenne!!!

   • Ennek örülök, megkönnyebbültem. :)
    Joint Security Area-t pont a napokban láttam, de annyira nem nyűgözött le (pedig számomra elég kedvesek a főszereplő színészek).
    Igen, ez igaz, azért már teljesen más emberek lehetnek a két ország(rész)ben. Én azt mondom, várjunk, reményekedjünk és majd meglátjuk. :)

 4. julus szerint:

  Kedves Nevala !

  Nagyon szépen köszönöm ennek a gyönyörű filmnek a feliratát. Nagyon érdekes volt és megható. A végére sikerült jól kisírni magam. Sok-sok köszönet!!

 5. […] [Psszt… a magyar fordítás elérhető hozzá a Világomban!] […]

 6. Barbi szerint:

  Köszönöm hogy leforditottad :) Én nem találtam elöször ezt a fordítást így ereditbe néztem meg . Szerintem úgy is nagyon jó volt.
  A szinésznő hölgy meg a Secret garden óta a kedvencem és már célzottan keresem a filmjeit.
  Üdv.
  barbi

  • Nevala szerint:

   Kedves Barbi!
   Igen, eredetiben is nagyon jó volt, legelsőnek én is úgy néztem meg, utána angolul majd magyarul is (magyarul nagyjából hétszer láttam). És még mindig nagyon jó filmnek tartom!
   Ha Ji Won pedig emiatt a filmje miatt lett nálam örök kedvenc, de az tagadhatatlan, hogy a többi sorozatában és filmjében is nagyon jól alakít…
   Azért remélem, egyszer majd magyarul is megnézed…
   Üdv,
   Nevala

 7. biri66 szerint:

  Kedves Nevala!

  Kíváncsi voltam erre a filmre, mert írtad, hogy az egyik kedvencedről van szó. Igazán szép és megható volt, jó párszor könnyet csalt a szemembe. Megtörtént események alapján íródott, ebből is látszik, hogy az élet a legjobb forgatókönyvíró.

  A színészek elképesztő fizikai teljesítményt nyújtottak, bizonyára rengeteget kellett edzeniük és gyakorolniuk, hogy hihető legyen a játékuk. Ha Ji-wont már régen láttam, de néhányukkal mostanában találkoztam: Lee Jong-suk (Hot Young Bloods), Choi Yoon-young (Like a Fairytale), Han Ye-ri (Yeon Woo’s Summer).

  A történetről még annyit, hogy a valóságban nem hiszem, hogy a döntő előtt ilyen könnyen kiléptek volna az északiak, feladván a játékot. Mi indokolta volna ezt a pártutasítást? A filmben látható néhány indok nevetséges volt. Kissé színpadiasnak és hatásvadásznak éreztem.

  Köszönöm a feliratot és nagyon hasznos volt, hogy így összeszedted a kiegészítő információkat. Én még annyival egészíteném ki, hogy Li Bun Hui a női egyesben ezüstöt, a vegyes párosban pedig bronzérmet is szerzett a csapat arany mellé.

Oszd meg te is a véleményed! :)

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s